Introduktion til Borussia Dortmund

Information om fodboldrejser til Borussia DortmundBallspielverein Borussia 09 e.V. Dortmund, bedre kendt som Borussia Dortmund er en af de største fodboldklubber i Tyskland og har den tredjestørste fanbase i Tyskland, med mere end 115.000 medlemmer. Klubben blev oprettet i 1907 af 17 fodboldspillere fra Dortmund, og siden dengang har de vundet otte tyske mesterskaber, tre DFB-pokaler, fem DFL Supercups og har været to gange i finalen i Champions League, hvor de vandt i 1997 og tabte i 2013. Dortmund er den klub i verdenen, der i gennemsnit har flest tilskuere til deres hjemmekampe. Det kan lade sig gøre på grund af deres store stadion, som er det største i Tyskland. Klubbens farver er gul og sort, og derfor bliver de også kaldt for ”die Schwarzgelben”, på dansk ”de sortgule”.
Når du tager ind for at se en Dortmund kamp, er det ikke kun spillerne, du skal holde øje med. Dortmunds fans er kendte for at lave den vildeste stemning og fanbannere. De har selvfølgelig også spillere, du skal holde øje med. Blandt truppen er de største profiler Pierre-Emerick Aubameyang, Marco Reus og Mats Hummels. Aubameyang er især kendt for sin hurtighed – han har løbet 30 meter på 3,7 sekunder, hvilket er en smule hurtigere end de første 30 meter Usain Bolt løb, da han slog verdensrekorden i 100-meterløb – og hans færdigheder som angreb og wing. Han kom til klubben i 2013 og har i 67 Bundesliga-kampe scoret 31 mål.
Marco Reus spiller også i angrebet for Dortmund, og ligesom Aubameyang er han kendt for sin hurtighed, teknik og alsidighed. Han har spillet for klubben siden 2012 og har scoret 38 mål i 83 Bundesliga-kampe. I hans tid hos Dortmund blev han årets fodboldspiller i Tyskland og kom på UEFAs årets hold i 2013, og i samme år blev han kåret som årets fjerdebedste fodboldspiller af Bloomberg.
Mats Hummels er center back for holdet og har været det siden 2009. Han var med til at vinde VM i 2014 for Tyskland, hvor han kom på VMs drømmehold, der blev sat af FIFA.
Dortmund har to primære rivalklubber i Bayern München og Schalke. Rivaliseringen med Schalke går langt tilbage i historien, mens rivaliseringen mellem Bayern og Dortmund er på grund af, at de begge er topklubber og kæmper om mesterskabet.

Westfalenstadion – Tysklands største stadion

Dortmunds stadion hedder Westfalenstadion og er Tysklands største. Stadionets officielle navn er Signal Iduna Park, da de har indgået en sponsoraftale, som gælder fra 2005 til 2021. Stadionet blev bygget i 1974, og dengang var der ”kun” plads til 53.872 tilskuere. Indtil 1992 blev der ikke gjort meget ved stadionet, men da UEFA kom med nogle restriktioner, blev de nødt til at lave alle pladser om til siddepladser, så stadionkapaciteten faldt til 42.800 sæder. Dortmund vandt Bundesligaen i 1995, og det gav anledning til at udvide stadionet, så der igen var plads til de originale 54.000 tilskuerpladser. Efter deres Champions League triumf i 1997 blev Dortmund endnu engang nødt til at udvide. Udvidelsen stod færdig i 1999, hvilket gjorde det muligt at presse 68.800 tilskuere derind. I anledning af VM i Tyskland i 2006 skulle stadionet endnu engang gøres større, og derved blev det Tysklands største stadion med plads til 83.000 tilskuere. Siden hen har der været nogle få tilpasninger, så stadionet i dag rummer 81.359 tilskuere.

Transport til stadion

Når du skal ind til stadion på kampdagen, kan du komme helt hen til stadion, hvis du tager med U45 eller U46. Det er to specielle togture, som kun kører på kampdage. På hverdage og kampdage kører Deutsche Bahn til Dortmund Signal-Iduna-Park stationen, som ligger lige op til stadionet. I tilfælde af at du skal hen til stadionet, måske på rundtur, inden kampdag, kan denne togtur være en mulighed.
Du kan få oplevelsen af at gå med Dortmundsupportere på vej til kamp, hvis du tager U42 og S4 til Möllerbrücke station og går resten af vejen til Signal Iduna Park via Lindemannstraße eller Arneckestraße.
Hvis du er fløjet til Dortmund og er landet i Dortmund lufthavn, kan du tage en bus fra lufthavnen ind til hovedbanegården i Dortmund. Der er ingen togforbindelser til lufthavnen. Busturen fra lufthavnen til stationen varer cirka en halv time og koster 50 kroner. Taxien er altid også en mulighed. Den kan køre fra lufthavnen ud til stadion på et kvarter, men kommer til at koste mellem 3-350 kroner.
Du kan komme let rundt i hele byen med S-tog, regionale tog og busser.
Der er nok muligheder at vælge mellem, og alle veje fører til Rom. Det du vælger, kommer lidt an på dine præferencer, da alle løsninger er gode, lette og hurtige. Taxien er klart en luksus, som er dyr, men meget belejlig.

Seværdigheder i Dortmund

Dortmund kan levere meget mere end glimrende fodbold. Hvis du er blevet lidt ør i hovedet efter at have været inde at opleve den fantastiske stemning på stadionet og vil have noget ro, så bør du tage i den botaniske have Rombergpark. Haven er 65 hektarer stor, hvilket gør den til en af de største botaniske haver i verdenen.
Du har muligheden for at komme lidt op i luften og se Dortmund oppe fra i Florianturm, der er et telekommunikationstårn og Dortmunds landmærke. Tårnet er 219,6 meter højt, men det er kun muligt at se ud fra 144,7 meters højde. Sulten kan også stilles i tårnet, da de har en roterende restaurant i 137,54 meters højde. Det vil sige at du, under måltidet, har muligheden for at kigge ud over Dortmund fra alle 360 grader.
Tyskland er kendt for sit øl, og i Dortmund har du mulighed for at lære mere om denne. På bryggerimuseet kan du lære mere om den gamle og succesfulde bryggetradition i Dortmund. Hvis man skulle udpege én by i Ruhr-området, der var kendt for øl, ville det være Dortmund.
Er du ikke helt færdig med sport, men vil have ro, kan Dortmund også tilbyde golfbaner. Tag et slag golf hos Royal Saint Barbara’s Dortmund golfklub og nyd roen og sporten.
Dortmund har altså meget at byde på, både fodboldklubben og byen. Derfor er Dortmund en god fodboldrejserejse, hvis du vil se noget fantastisk fodbold og opleve en ligeså fantastisk by.